14. 02. 2024
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Secesní skvost, který leží v ochranném pásmu UNESCO, řadu let chátral a hrozil úplným kolapsem. To vyvolávalo značné emoce nejen mezi Pražany. Nový majitel jej nyní zrevitalizuje, zrekonstruuje a do jeho prostor vrátí život a smysluplné využití, a to včetně zcela nového a unikátního konceptu bydlení. Důraz přitom dává na zachování historické hodnoty stavby a zvelebení okolí. Realizace tohoto projektu zvýší hodnotu a šarm celé mikrolokality. Tento originální projekt také vloží do svého investičního fondu Opportunity Real Estate Fund SICAV (OREF).

„Po dlouhých a spletitých jednáních se nám budovu podařilo odkoupit od předchozího vlastníka a jak je z jejího stavu patrné, bylo to takzvaně za pět minut dvanáct. Stav budovy je skutečně žalostný, ale díky naší výjimečné zkušenosti z revitalizací jak Karlína, Libně anebo Smíchova plně věříme, že z tohoto projektu uděláme architektonický skvost, doslova perlu moderní architektury hlavního města Prahy“ říká Milorad Miško Miškovič, zakladatel a Managing Partner Karlin Port Real Estate a spoluzakladatel OREFu, který si osobně zakládá na pověsti a kvalitě veškerých projektů, do nichž se jeho firma zapojí. „Těším se, jak to ve zdech Nádraží Vyšehrad začne znovu žít. Využití bude víceúčelové, na části plochy představíme propracovaný projekt takzvaných micro-apartments v podobě, jaká zatím v Česku není k vidění. Celkově půjde o náklady okolo 700 milionů korun,“ doplňuje Milorad Miško Miškovič.

Při velmi zdlouhavých a sofistikovaných jednáních Karlin Port Real Estate spolupracoval s přední právní kanceláří Rutland Partners. Zejména s panem Mgr. Alešem Totzauerem, jehož profesionální přístup, zásadní informace a precizní práci při due diligence a jednání nad kupní smlouvou firma velmi ocenila. Tato kooperace byla v rámci akvizičního procesu jednou z klíčových.

Promenáda, ateliéry, unikátní mikrobyty a výjimečné služby

Projekt obojího – jak záchrany secesní budovy, tak dostavby další části – svěřil nový majitel studiu ARCHINA Design architekta Iva Nahálky. Na přípravě a technické prověrce projektu již přes rok a půl spolupracujeme s panem architektem Nahálkou a jeho týmem, kteří se na záchranu historických budov specializují. V minulosti, konkrétně v letech 1998 a 2000, jsme společně pracovali na dvou úspěšných administrativních projektech v Karlíně a po více než dvou dekádách mohu opět konstatovat, že spolupráce s panem architektem Nahálkou je na mimořádně vysoké úrovni,“ doplňuje Milorad Miško Miškovič.

Záměrem je propojit budovy mezi sebou technologicky i technicky, aby byla možnost chodit z jedné do druhé „suchou nohou“ a zároveň vytvořit průchod z ulice do zadní části. Návrh počítá s cca 170 mikrobyty a ateliéry o ploše mezi 20 – 43 metry čtverečními, přičemž většina jednotek nepřesáhne plochu 25 metrů. Oživení nové mikrolokality bude představovat i přízemní promenáda s obchody a službami v parteru, v podzemí pak nebudou chybět garážová stání.

Sofistikovaný koncept mikrobytů přináší mnohem víc než bydlení na úsporné ploše. O komfort života bude postaráno s využitím novodobých trendů. Zajímavostí je, že i když lidé budou bydlet takzvaně „ve svém“, v mnoha ohledech se bude komplex chovat jako luxusní hotel. Budoucí majitelé najdou v objektu řadu služeb, mezi nimi sdílené prostory jako třeba prádelnu, tělocvičnu nebo společenský prostor (meeting point).

Nádraží Vyšehrad je v oblasti mikrobytů první vlaštovkou investora. Následovat budou podobné projekty na Smíchově, v Karlíně, na Letné a v Michli. Celkově má jít přibližně o 1 500 malometrážních jednotek.

„Nádraží Vyšehrad a koncept mikrobytů jsou další z top kvalitních projektů v portfoliu našeho fondu. Vnímám je jako perly na pevné niti šperku, kam ještě letos hodláme navléknout další tři až čtyři vysoce kvalitní kousky v podobě výjimečných projektů. Investoři se rozhodně mohou těšit na velmi příjemné zhodnocení vložených prostředků,“ uzavírá Miki Goldshtein, Managing Partner Karlin Port Real Estate a spoluzakladatel Opportunity Real Estate Fund.

 

Nádraží Vyšehrad jako perla Prahy i fondu OREF

Vložením projektu Nádraží Vyšehrad do Opportunity Real Estate Fund SICAV bude již v tomto investičním realitním fondu figurovat na 500 bytů v aktivní výstavě. Další budou přibývat.

Jedná se také o první společný projekt Partner Karlin Port Real Estate se skupinou Aristo. „Mám radost, že se můžeme podílet na záchraně tak významné stavby a na projektu, který kromě nové rezidenční výstavby přináší Praze i něco navíc,“ uzavírá JUDr. Lukáš Chudoba, jednatel Aristo Investment.

 

OPPORTUNITY REAL ESTATE FUND

O investičním fondu Opportunity Real Estate Fund SICAV

Opportunity Real Estate Fund SICAV je realitní investiční fond pro kvalifikované investory, který vznikl pod záštitou Karlin Port Real Estate. Zaměřuje se na investice do pečlivě vybraných developerských projektů, přičemž v popředí jeho zájmu stojí atraktivní rezidenční a komerční projekty v hlavním městě. Jde přitom o jeden z mála fondů v České republice, které se právě na realitní development zaměřují.

Opportunity Real Estate Fund SICAV nabízí čistý roční výnos minimálně 8 %, přičemž zhodnotit takto v následujících 5 letech plánuje 80 milionů EUR soukromých vkladů, tj. minimálně 160 milionu EUR celkem (včetně bankovního financování). Průměrný roční výnos od založení (p.a.) je 14,77 %. Kredibilitu fondu podtrhují jména osobností, za kterými stojí roky zkušeností v oboru a s tím související znalost trhu a hmatatelné výsledky. Další informace o fondu jsou k dispozici na www.opportunity.estate.

 

O Karlin Port Real Estate

Karlin Port Real Estate je přední pražská investiční a developerská skupina, která představuje platformu pro investování do různých typů nemovitostí na českém a středoevropském realitním trhu a v zemích bývalé Jugoslávie. Skupinu založil Milorad Miško Miškovič v roce 2013 a je spojením špičkových realitních a investičních profesionálů, přičemž zkušenosti zakladatele dnes čítají již téměř 30 let.

Karlin Port Real Estate charakterizuje velice pečlivý přístup k urbanismu a architektuře. Zaměřuje se přitom na metropoli Praha, kde se značně podílí na transformaci města. Dává si při tom záležet na kombinaci špičkového designu a udržitelnosti. Projekty Karlin Port Real Estate podtrhují charakter čtvrtí, jako jsou Karlín, Smíchov, Stodůlky, Zličín, Hostivař, Michle a v krátké době také Vinohrady, Vyšehrad, Holešovice a Žižkov. Další informace jsou k dispozici na www.karlinport.cz.

 

O Aristo Investment

Skupina Aristo zastřešená mateřskou společností Aristo Investment, s.r.o., investuje a financuje převážně rezidenční, kancelářské a retailové realitní projekty v Praze, kde také drží a spravuje několik nemovitostí. Klade důraz na efektivní partnerství a spolupráci jak s ostatními investory, tak s obchodními partnery a nájemci.