10. 09. 2018
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

S Miloradem Miškovičem jsme hovořili o jeho současné práci.

Jakým projektům se Karlin Port Real Estate v současnosti věnuje?

Pracujeme na projektu Mánesova 78 na Vinohradech, což je rekonstrukce rozlehlého rohového historického činžovního domu, který jsme koupili letos v květnu. Je to vynika-jící rezidenční lokalita – jde o roh ulic Mánesova a U Kanálky. Dům je atypický svou velikostí, má plochu celkem 3 200 m2. Po rekonstrukci, která bude dokončena koncem roku 2019, zde vznikne 32 bytových jednotek ve vyšším standardu a dvě nebytové. Kvalitativně by mělo bydlení splňovat maximum toho, co lidé očekávají od zrekonstruovaného his-torického domu v centru Prahy. Byty budou mít plochu od 35 do 150 m2. Prodej zahájíme v září 2018.

Budete k bytům nabízet i parkovací stání?

Vytvoření parkovacích míst je v projektu Mánesova 78, který jsme koupili už se stavebním povolením, vzhledem ke zdlouhavým procesům stavebního řízení v Praze technicky nemožné, proto jsme se rozhodli neztrácet čas změnou projektu a žádostí o nové stavební povolení. To by obnášelo zdržení šest měsíců, možná i rok. A kdo ví, jak bude vypadat trh s byty v Praze za dva a půl roku? Ani my, jako zkušení developeři, to nejsme schopni odhadnout.

Je tento projekt něčím zajímavý?

Pro mne je projekt Mánesova 78 svým způsobem přelomový, protože po 23 letech mého působení na realitním trhu v Praze, je to poprvé, co jsme se rozhodli pro rekon-strukci bytového domu. V podstatě je to důsledek toho, co se děje s Metropolitním plánem. Všechny ostatní projekty, na nichž participujeme nebo které vlastníme – ať už jde o průmyslové objekty, nebo pozemky – jsou v podstatě uspány, protože doba na vyřizování všech potřebných povolení je mnohem delší, než byla do roku 2008 nebo 2014. Určitě bychom raději stavěli nové budovy, kde se mohou prosadit nové materiály, postupy, architektonická řešení. Při rekonstrukci jsme limitováni jak z hlediska objemu, tak i architektury, zejména požadavky památkářů. Nicméně jsme rádi, že máme práci, než vyřídíme povolení pro větší projekty na brownfieldech nebo greenfieldech. Myslím, že rekonstrukce starých činžovních domů začínají být zajímavým segmentem i pro střední a větší developerské firmy, i přestože jde o poměrně malé objemy.

Takže považujete rekonstrukce činžovních domů za perspektivní?

Určitě. Dokonce jsme za tím účelem našli spoluinvestora azaložili jsme společnost The Prague Collection. Cílem je domy zrekonstruovat a bytové jednotky rozprodat, v některých vybraných lokalitách pak pronajímat. Je to nový segment trhu, do něhož vstupujeme jako poměrně zkušený developer. V současné době jednáme o akvizících dalších dvou nebo tří činžovních domů v Praze 2. Rád bych na konci roku řekl, že jsme koupili alespoň jeden nebo dva další.

A na jakých dalších projektech pracujete?

Podařilo se nám vyřídit financování první bytové etapy projektu The Oaks Prague, což je projekt ruských investorů mimo hlavní město, v lokalitě Nebřenice. Tohoto projektu se neúčastníme jako partner, ale jako poradce. Je to jediný pro-jekt, kde v současné době působíme v takové roli. Naším úkolem je zajistit financování, a to poměrně vysokou částkou přes 80 mil. eur, což jako zkušení developeři umíme vzhledem ke zkušenostem z developmentu Karlína. Uspěli jsme v tom, že dokážeme bankám prodat projekt jiného developera, který nemá na našem trhu takové zkušenosti apostavení. Současně musím říct, že jde o zcela unikátní projekt, který v kontinentální Evropě nemá obdoby – něco podobného se dá najít jen v USA a Rusku. První rezidenční etapa bude zahájena v říjnu tohoto roku, takže předpoklá-dám, že se o tomto projektu začne hodně mluvit.

Co bude tato první etapa obnášet?

Bude to 71 rodinných domů a bytů, které budou rozděleny do dvou časových fází. Cílem ruského investora a česko--britského managementu je dokončit projekt do sedmi let, což se bude odvíjet od toho, jak poměrně konzervativní pražský realitní trh přijme tak specifický – a ne právě levný – projekt.

Je známo, že také spolupracujete se společností YIT…

Ano, v lednu 2017 jsme společně koupili projekt Cibulka, dnes Aalto Cibulka, a v září loňského roku jsme začali s výstavbou. První etapa má 252 bytů a druhá etapa by měla mít 152 loftových bytů.

Zatím jste zmínil tři projekty. Máte ještě další?

Jako fyzická osoba participuji ve dvou velkých rozvojových území – Rohanského nábřeží a Smíchovského nádraží (Rohan City a Smíchov City). Tam Sekyra Group v současné době obstarává všechna potřebná povolení. Předpokládáme, že v případě Smíchov City, tedy lokality smíchovského nádraží, bychom mohli začít stavět na přelomu roku. Bude to velký krok a také důležitá etapa při rozvoji centrální oblasti hlavního města. V případě Rohanského nábřeží doufám, že by se mohlo podařit dotáhnout povolovací proces a zahájit výstavbu prvních bytových i nebytových objektů počátkem roku 2020. Oba tyto projekty jsou vzhledem ke svému rozsahu mimořádně významné a sledované ze všech stran. Kromě těchto uvedených projektů pracujeme na akvizicích obytných domů, jak jsem zmínil, ale současně i na akvizicích tří velkých projektů v Praze 6, 7 a 8. Navíc s mým partnerem v Karlin Port, panem Goldshteinem, s čínským konglomerátem CITIC, což je bývalý CEFC, máme velmi těsnou spolupráci a právě společně jednáme o vstupu do dalšího velkého rozvojového území. Nejedná se o realitní fond, ale o investice do různých odvětví, např. do energetiky nebo do výrobních odvětví.

– Development News